uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość na gluten
W czasach obecnych uczulenia typu pokarmowego występują z większą częstotliwością niż kiedyś. Na szczęście diagnostyka tego typu alergii również jest na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które mogą wzbudzić niepokój można zaliczyć: bóle jamy brzusznej, brak łaknienia, częste rozwolnienie, nudności, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy migreny.
bez glutenu celiakia
Wskutek nietolerancji na gluten może występować też niedokrwistość spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby doświadczać powyższych objawów. Mamy w końcu możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu wynik konieczne mogą się stać zmiany jadłospisu, a co za tym idzie – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu musimy wyeliminować wiele rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: pokarmy mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, ale również różnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o dokładnym czytaniu składów produktów poddanych obróbce. Istotne jest też unikanie konsumpcji takich pokarmów, co do których nie posiadamy informacji w zakresie składu. Zarówno w wypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych. Różnorodne konserwanty niemal na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Bezglutenowe pożywienie są aktualnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale także w sklepach ogólnospożywczych. Prócz tego sporo sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż bezglutenowe wyroby. W jadłospisie dobrze jest umieścić jak największe ilości produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki postaci. Dietę uczulonego na gluten także można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodyczy. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu wymaga większej ostrożności w wyborze żywności oraz substancji leczniczych.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.